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Background 

 

The Emergency Preparedness Requirements for Medicare and Medicaid Participating Providers 

and Suppliers Final Rule became effective on November 15, 2016 with an implementation date 

of November 15, 2017 (a correction notice was published on November 15, 2016 (81 FR 80594) 

correcting technical, typographical errors and did not alter the effective date).  This means that as 

of November 15, 2017, all affected providers and suppliers must meet all of the applicable 

requirements of the rule. For additional background information, providers and suppliers may 

reference policy memorandum SC-17-05 Information on the Implementation Plans for the 

Emergency Preparedness Regulation published, on October 28, 2016.  

 

Many providers and suppliers have asked whether they will be expected to have completed the 

“exercises” per the training and testing requirements in each standard (d) of the Final Rule, by 

the implementation date. Because the Final Rule has an implementation date of November 15, 

2017, one year following the effective date, providers and suppliers are expected to meet the 

requirements of the training and testing program by the implementation date. 

 

Exercise Requirements and Recommendation 

 

When referring to the standard (d) Training and Testing Program provisions, we are referencing 

the following requirements under §403.748(d), §416.54(d), §418.113(d),  

 

Memorandum Summary 

 

Information for Implementation: The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) 

is providing information to assist providers and suppliers in meeting the Training and 

Testing requirements of the new Emergency Preparedness Final Rule that was published on 

September 16, 2016 (81 FR 63860) and became effective on  November 15, 2016.   
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§441.184(d), §460.84(d), §482.15(d), §483.73(d), §483.475(d), §484.22(d), §485.68(d), 

§485.625(d), §485.727(d), §485.920(d), §486.360(d), §491.12(d), §494.62(d) of the Final Rule. 

 

In order to meet these requirements, we strongly encourage providers and suppliers to seek out 

and to participate in a full-scale, community-based exercise with their local and/or state 

emergency agencies and health care coalitions and to have completed a tabletop exercise by the 

implementation date.  We realize that some providers and suppliers are waiting for the release of 

the interpretive guidance to begin planning these exercises, but that is not necessary nor is it 

advised.  Providers and suppliers that are found to have not completed these exercises, or any 

other requirements of the Final Rule upon their survey, will be cited for non-compliance. 

 

While providers and suppliers are encouraged to partner with local and state emergency agencies 

and health care coalitions to conduct full-scale community exercises, not all agencies and 

coalitions will have the ability or resources to engage with all providers and suppliers.  

Therefore, we understand that a full-scale, community-based exercise may not always be 

possible for some providers and suppliers.  In such cases, we expect those who have been unable 

to complete a full-scale exercise by November 15, 2017 to complete an individual facility-based 

exercise and document the circumstances as to why a full-scale, community-based exercise was 

not completed.  The documentation should include what emergency agencies and or health care 

coalitions the provider or supplier contacted to partner in a full-scale community exercise and the 

specific reason(s) why a full-scale exercise was not possible.   

 

Resources 

 

To assist providers and suppliers in meeting the requirements of the new Final Rule, CMS has 

developed a website that contains various resources such as checklists, links to emergency 

preparedness agencies, planning templates and many other valuable resources.  The website also 

provides a State-by-State listing of Health Care Coalitions. The information can be found at our 

website at https://www.cms.gov/Medicare/Provider-Enrollment-and-

Certification/SurveyCertEmergPrep/Emergency-Prep-Rule.html.  

 

Contact: For questions regarding the Emergency Preparedness Rule, please contact 

SCGEmergencyPrep@cms.hhs.gov.   

 

Effective Date:  Immediately.  This policy should be communicated with all survey and 

certification staff, their managers and the State/Regional Office training coordinators within 30 

days of this memorandum.  

  

 

       /s/ 

David R. Wright 

 

cc:  Survey and Certification Regional Office Management 
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